Dit Schreef Pieter Loef over de nomadische Tekenschool

Op een vroege dinsdagochtend in 2016 bel ik aan, op zoek naar iets bijzonders. Wandelend over de Mathenesserlaan blijf ik staan bij 432. Ik kijk naar tekeningen voor de ramen, kunst... wat zou er nog meer te zien zijn.

FILOSOFIE OP DE DINSDAGOCHTEND

Anders naar de wereld kijken

Germaine Sanders nodigt mij uit om binnen te komen en zo begint mijn dag, met koffie en een kennismaking met de filosofische gedachtewereld van Germaine Sanders: "In onze cultuur bekijken we de wereld vanuit een vast standpunt, dat geeft overzicht en ordening, harmonie en evenwicht. In het Oosten -in Japan- kende men  dit perspectief aanvankelijk niet en ging men ervan uit harmonie en balans te ervaren door in beweging te blijven. Hierdoor kijk je anders naar de wereld en daarmee naar de werkelijkheid om je heen, je kiest immers een ander vertrekpunt. Eind jaren 80 raakte ik gefascineerd door de filosofie en de Fractal Geometry van Benoit Mandelbrot. Bij Fractal Geometry is alles even belangrijk, alles doet ertoe. De wetmatigheid van een stukje rivier zegt alles over de gehele rivier."

Opnieuw kijken en zien

Germaine's verhaal zet me aan het denken en ik vraag mij af hoe dit alles heeft geleid tot de geboorte van de nomadische Tekenschool. "de rode draad in mijn leven is hoe kan ik mij verhouden tot mijn omgeving zonder de strijd aan te gaan of in conflict te komen? Wat heb ik daarbij te bieden en wat kan ik bijdragen aan een betere wereld?!  Ik kan mensen goed naar hun eigen werkelijkheid laten kijken, en tekenen begint met kijken. Het gaat mij in eerste instantie niet om het tekenen, maar om het anders kijken naar de wereld: opnieuw kijken en zien. En daarmee was de tekenschool geboren."

Nomaden

Ik ben nog wel nieuwsgierig naar de nomaden, waar zijn die in het verhaal?  "Als je tekent doe je je ogen open, worden je zintuigen geprikkeld en komt je ziel tot rust. Je wordt je bewust van wat je onbewust al weet en dat stelt je in staat om meer uit jezelf te halen. Tekenen als een wijze om de werkelijkheid te benaderen. En dat brengt ons bij de nomaden, die blijven in beweging, benutten hun omgeving, maar put deze niet uit omdat ze steeds verder trekken. De tekenschool is het instrument, of trainingsmiddel om in beweging te blijven om beter en effectief uit je onbewuste te putten. Op deze manier wordt het gebied van de eigen gedachten verruimd. Van daaruit komt het tot een nieuwe wisselwerking met anderen in de omgeving."

Alertheid en rust

Germaine laat mij twee belangrijke symbolen van de tekenschool zien, de Haas en de Vos. "De Haas slaapt met open ogen en is alert. De Vos is een roofdier, die moet weten wanneer hij moet toeslaan. Ze zullen waarschijnlijk geen innige vriendschap sluiten, maar kunnen wel veel van elkaar leren: alertheid en rust."

Germaine had al vroeg de ambitie om kunstenaar te worden, geïnspireerd door Joseph Beuys, die lesgaf aan de academie in Düsseldorf, waar zij Buhnenbild (decorbouw) wilde gaan studeren. De studie werd uiteindelijk bouwkunde in Delft. Daarna vertrok Germaine naar Japan waar zij werkte als architect en zich bezighield met kunst.

De nomadische Tekenschool geeft lessen, trainingen en doet aan coaching, klassikaal, bij mensen thuis en natuurlijk in de vrije natuur. Een bijzondere tekenschool met als motto: Tekenen is een manier van Denken. De nomadische Tekenschool is de rollende rots waarop PICTURE YOUR BUSINESS advies en training, is gebouwd. 

Rotterdam ©Pieter LoefLente 2016.

Interieurdetail 'basiskamp' van de nomadische Tekenschool  aan de Mathenesserlaan 432

Interieurdetail 'basiskamp' van de nomadische Tekenschool  aan de Mathenesserlaan 432

aan het raam...

aan het raam...